Bingo Regler

Bingo är lätt att lära sig och spelet kan köras på "auto", förutsatt att du har köpt spelbrickor till de kommande spelen.

Den traditionella bingon spelas i bingohallar. Regler och utbetalningar varierar från plats till plats, men som tur är finns ofta broschyrer som förklarar regler etc. Samma sak gäller online där det ofta går att hitta de exakta reglerna för just den bingohallen. Här förklaras grunderna som gäller för alla spel. Kan du det här så kommer du att klara dig bra.

Vad kostar en bingobricka?

Vad en bricka kostar varierar. På Internet kan de kosta allt från $0,05 (vilket är ungefär 40 öre) upp till $100 (vilket är ungefär 800kr).

Hur ser en bingobricka ut?

En vanlig bingobricka har 5*5 nummer. Den mittersta rutan på brickan brukar dock inte ha något nummer utan vara blank. Överst på brickan står B-I-N-G-O. Dessa bokstäver sammanförs med numren. Ett eventuellt nummer kan till exempel vara B-2 eller O-62.

Hur går spelet till?

En bingovärd börja ropa upp nummer i stil B-2 eller O-62 som vi tidigare nämnt. Har du då detta nummer på din bricka ska du kryssa för denna ruta. I online-bingo, dvs. bingo på nätet, blir rutan automatiskt förkryssad. I den vanligaste varianten, som också kallas den amerikanska, finns det sjuttiofem nummer. Det är också den man vanligtvis spelar på Internet. I vissa fall dyker dock en variant med nittio nummer upp. Detta är den engelska eller australienska varianten.

Hur vinner man?

Spelet håller på enda tills någon fått fem kryss i rad, antingen vågrätt, lodrätt eller diagonalt. När man fått detta ska man genast skrika ”BINGO” för att göra alla uppmärksamma på att man vunnit (görs automatiskt på Internet). Bingovärden kommer då att kontrollera brickan för att se att den är rätt ifylld. Är den det har spelaren vunnit omgången och tar hem priset, som oftast består utav de samlade kostnaderna för alla brickor. På Internet tas ofta ut en liten kostnad som går till lottosajten, m.a.o. kanske endast 95% av de samlade kostnaderna går till vinnaren.

Man kan alltså vinna stora pengar om man är många som spelar?

Ja, det är riktigt. Men chansen för att vinna krymper också i precis samma takt.

Kan jag fortsätta att spela även nästa omgång med samma brickor?

Nej, det är förbjudet. Inför varje omgång krävs nya brickor.

Inbetalning och köp av spelbrickor

När du har valt ditt bingorum skall du så klart gå in i banken (cashier) och sätta in pengarna på ditt spelkonto och först därefter kan du köpa spelkort/spelbrickor. Du kan också köpa brickor till framtida spel så du inte behöver köpa brickor efter varje spel. Håll ögonen öppna för paketlösningar när de erbjuds. Med en paketlösning kan du nämligen köpa ett knippe brickor till ett väsentligt lägre pris. Dessa paketlösningar erbjuds oftast när time-jackpotten är på spel.

Olika Inställningar

Auto-Dauber’en: Den antagligen viktigaste funktionen i hela bingo spelet. Du kan själv kryssa för dina nummer, men det är lätt att missa om man tex kör utan ljud på högtalarna. Auto-Dauber´n kryssar/duttar numren åt dig, vilket gör det hela lite lättare. De flesta bingo ställen ropar också "Bingo" åt dig men var uppmärksam på att det finns ställen där det är en stor röd knapp som du själv måste trycka på för att ropa "Bingo". Du får också reda på vilka nummer du behöver så du endast behöver trycka på knappen när du ser ditt nummer bli utropat.

Choose your Dauber form och färg: Som en häftig liten extra sak, kan man välja vilken färg och form Auto-Dauber´n ska "dutta" med. Om du vill "dutta" med röda hjärtan, en blå fotboll eller något helt annat :-)

Autosortera dina brickor: Har du köpt många bingobrickor till ett bestämt spel är det inte alltid möjligt att se alla brickor tydligt på skärmen. Några av dem visas i små rutor. Med autosort kan du välja att de kort som har närmast till bingo visas tydligast. Håll också ögonen på balken ovanför korten, de berättar vilket nummer du "är ute efter".

Jackpotten: De flesta ställen har varje hel timme en stor jackpott på spel. Här krävs det att du får bingo inom ett bestämt antal nummer för att vinna jackpotten.

Mönster (Pattern): Det mönster du skall fylla i för att få bingo. Det kan ses på dina spelbrickor på så sätt att fältet är mörkare än de andra, samt att det alltid finns bilder av det mönster du skall fylla i.

Chat: Här kan du chatta med andra spelare medan du spelar.

Ett litet råd är att följa hur många spelare det är online till varje spel. Några bingo hallar gör så att potten avgörs av hur många spelare som är med. Detta innebär är det ett gott råd att köpa få brickor om det är få spelare och fler brickor om det är fler spelare. Likaså är det ett gott råd att köpa extra många brickor eller spelpaket till time-jackpotten. I turneringar där det är större vinst på spel, är det självklart också en bra idé att köpa fler brickor åt gången.

Bingo är inte något snabbt spel - det är ett spel för underhållning och det kan ta lång tid att komma igenom spelkravet. Se därför till att alltid köpa brickor på förhand, för framtida spel, så du inte missar ett spel om du gör något annat under tiden.

När du har lärt dig att spela bingo online, erbjuder de flesta bingo hallar att du kan spela andra spel under tiden. Ofta video poker eller enarmad bandit. Dessa spel körs i ett litet fönster vid sidan av dina bingobrickor. Var uppmärksam på att det är andra krav och regler på dessa spel.